Inapoi la toate articolele

Webinar – Cum să începi o carieră în IT

Doi dintre reprezentanţii Jademy, cărora li s-au alăturat un cursant şi un absolvent al Java Coding Bootcamp, dar și un specialist în recrutare, au luat parte la un webinar despre cum să-ţi începi cariera în IT şi cum te poate ajuta în asta cursul intensiv de la Jademy. Discuţiile lor au avut scopul de a face un rezumat a ceea ce înseamnă un bootcamp de programare, dar şi de a-i ajuta pe potenţialii cursanţi să afle dacă profesia de software developer li se potriveşte sau nu.

Termenul de coding bootcamp ar putea părea înfricoşător pentru unii, în timp ce pentru alţii ar putea crea aşteptări foarte mari. Cursul intensiv propus pe Jademy s-a desfăşurat până acum în regim intensiv de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Din luna mai însă cursul va dura cinci ore pe zi, restul de trei ore fiind alocate studiului individual sau, aşa cum suntem obişnuiţi de la şcoală, temelor pentru acasă. Ajustarea vine la propunerea cursanţilor şi se doreşte a fi o metodă de eficientizare şi mai mare a pregătirii. Orele de studiu individual permit cursantului să asimileze mai bine cunoştinţele obţinute la training.

De ce să alegi o carieră în IT?

Domeniul IT este într-o continuă expansiune, iar într-un asemenea context, programatorii devin indispensabili. Sfera IT reprezintă unul dintre puţinele, dacă nu chiar unicul segment de economie care nu generează şomeri. Salariile programatorilor sunt mai mult decât motivante, în unele cazuri ajungând pentru un specialist şi până la 6.000 de euro lunar. Statisticile arată că, pe 2015, un salariu mediu în IT&C a fost undeva la 1.000 de euro lunar. Iar pentru că programatorul este prin definiţie un creativ şi trebuie să aibă mereu mintea limpede, beneficiile puse la dispoziţie de angajatori sunt şi ele dintre cele mai diverse: de la programul flexibil, la abonamente gratuite la sală, programatorul se poate considera de multe ori un răsfăţat.

Momentan, în România, oferta pe piaţa muncii în domeniul informaticii este încă superioară cererii. Cu alte cuvinte, se caută oamenii pricepuţi la împletit algoritmi. Cursul Java pus la dispoziţie de Jademy vine în sprijinul celor care au poate deja o altă profesie, dar sunt pasionaţi de IT şi îşi doresc o schimbare de macaz către acest domeniu, iar webinarul realizat de echipa Jademy îţi spune în termeni simpli cum poţi deveni şi tu un software developer de succes, chiar dacă nu ai fost olimpic la matematică.

Ce calităţi trebuie să aibă un programator?

Salariul este fără îndoială un punct de interes major pentru orice aspirant la un job, însă ca să devii programator ai nevoie şi de multă pasiune pentru tot ce înseamnă java. Webinarul Jademy a făcut o scurtă trecere în revistă a atuurilor pe care un viitor programator ar trebui să le aibă. Pe lângă aplecarea pentru descurcat iţele informaticii, un bun programator are nevoie de multă agilitate, o gândire logică şi analitică, capacitate de a privi în perspectivă, dar şi o doză de spirit antreprenorial. Poate părea pretenţios la prima vedere, însă toate acestea sunt calităţi ce pot fi educate cu multă răbdare.

Un pariu câştigat

Alex Nicolai este software developer la IBM, după ce a absolvit cursul de coding boot camp al Jademy. Alex şi-a spus povestea în webinarul Cum să începi o carieră în IT. Pentru el totul a pornit din pasiune pentru software, dar şi din nevoia de a-şi eficientiza munca la acea vreme prin conceperea de aplicaţii utile brokerilor online, care să ajute în primul rând la economisirea de timp. La 35 de ani, Alex Nicolai s-a orientat spre cursul de coding bootcamp care l-a ajutat, în patru luni, să-şi transforme hobby-ul într-o profesie bănoasă.

------------------------------

Vlad Băncilă are 27 de ani şi urmează cursul intensiv de java. El şi-a început cariera cu o afacere personală în domeniul transporturilor. Nemulţumit de cum decurg lucrurile în sfera business, Vlad şi-a lansat singur provocarea de a învăţa limbajul de programare. Ce au în comun şi el şi Alex este lipsa de timp şi nevoia de a asimila cât mai multă cunoaştere într-un interval scurt. Soluţia a venit de la Jademy prin Java Coding BootCamp, tehnica de învăţare rapidă într-un mediu organizat.

Cu ce te ajută Java Coding BootCamp?

Lipsa de timp ori posibilităţile financiare îi împiedică pe mulţi aspiranţi la o carieră în IT să înceapă cursurile unei facultăţi de profil. De asemenea, a învăţa programare de unul singur poate deveni de multe ori o provocare copleşitoare pe care majoritatea o abandonează prea repede. Metoda bootcamp vine în sprjinul acestor categorii de aspiranţi. Are avantajul costului semnificativ redus faţă de cel al facultăţii, dar şi al timpului pentru învăţare. Mai mult, coding bootcamp se axează pe esenţă, fără a încărca procesul educaţional cu informaţii inutile, iar prin asta face ca şansele de angajare a unui absolvent să se situeze şi la 90%.

În intervenţia sa din webinar, Alin Dobre, java trainerul Jademy, cel prin mâna căruia trec viitorii junior developeri, a subliniat importanţa devotamentului pe care un cursant trebuie să-l aibă pentru procesul de învăţare şi mai ales voinţa şi disponibilitatea pentru autoeducare continuă.

Domeniul IT este în permanentă căutare de forţă de muncă, însă competenţa desăvârşită rămâne un criteriu puternic de departajare. De aceea este important pentru un software developer să rămână continuu ancorat la noutăţile din domeniul său şi să urmărească îndeaproape evoluţia tehnologiei, iar cu cât eşti mai bun, cu atât mai indispensabil devii pentru angajatorul tău.

Tot de la Alin am aflat cum se desfăşoară o zi normală de curs compusă jumătate din partea teoretică şi jumătate din partea de scriere propriu-zisă de coduri. Java trainer-ul recomandă cursanţilor care se găsesc uneori în dificultate să aibă răbdare, pentru că, în final, totul se leagă armonios, iar limbajul java nu este nici pe departate atât de alambicat cum poate părea la prima vedere.

Perspectiva HR-ului faţă-n faţă cu un junior developer

Webinarul Cum să începi o carieră în IT a avut-o invitată şi pe Filis Culament, specialist în recrutare la compania Talentor . Ea dezvăluie că motivaţia de care dă dovadă candidatul care aspiră la un post de junior developer poate fi elementul cheie pentru cooptarea lui în echipă. Entuziasmul unui dezvoltator junior şi determinarea lui pentru expansiunea profesională îi vor da recruiter-ului informaţii preţioase despre cât de valoros ca angajat va fi candidatul pe care îl are în faţă. Absolventul prezent la webinar a dezvăluit că, în faţa unui potenţial angajator, contează esenţial partea tehnică, ceea ce tu ştii să faci şi mai puţin parcursul tău de până în momentul recrutării. Însă, desigur, background-ul în alt domeniu, te poate ajuta să obţii un loc de muncă în departamentul IT pe nişa în care ai fost deja instruit înainte de a învăţa programare.

Urmăreşte aici, în detaliu, cum a decurs webinarul şi află Cum să începi o carieră în IT https://www.youtube.com/watch?v=rxEmlwZTGRc