Inapoi la toate articolele

Trebuie să ştii matematică pentru programare?

Ca la Myth Busters, vom aborda o dilemă pe care mulţi o au înainte de a pune mâna pe o carte de informatică: trebuie să ştii matematică pentru programare? Iată, aşadar o primă preconcepţie despre IT care pe mulţi îi sperie sau cel puţin îi descurajează.

Cu siguranţă este nevoie de o logică un pic peste medie pentru a naviga printre şiruri de cifre binare sau printre blocuri de text neinteligibile unui neiniţiat. Totuşi, meseria de programator nu este prin definiţie o continuare firească de carieră a unui fost olimpic la ştiinţe exacte.

Legătura dintre limbajul de programare şi matematică, fără îndoială, există, iar noţiunile elementare deprinse în liceu uşurează considerabil munca oricărui pasionat de tehnica informatică. Totuşi, însuşi termenul de „limbaj” ne trimite cu gândul mai de grabă la învăţarea unei limbi străine, nu? Doar privind lucrurile din acest unghi ne putem da seama că aproape oricine se consideră  în primul rând pasionat de învăţare are o şansă reală de a desluşi tainele programării.

Pe cât de des auzim despre fertilitatea bursei locurilor de muncă în industria IT, pe atât de des auzim şi eterna scuză „M-ar tenta să învăţ programare, dar n-am fost niciodată as la matematică!”. Iată cum o confuzie frecventă îţi poate reteza oportunitatea de ascensiune către o carieră de succes.

S-o luăm logic...

Odată ce ajungi să iei contact cu tehnicile de codare, vei observa din start că matematica nu este cheia înţelegerii acestui domeniu, ci, aşa cum am mai spus, logica!

E drept, ca şi matematică, programarea nu-ţi oferă luxul de a lucra pe bâjbâite, ca mai apoi să obţii un rezultat strălucit. Este nevoie de multă precizie şi, cu riscul de a enerva cititorul: o inteligenţă logică. Cu această informaţie în minte, vom înţelege poate mult mai uşor şi de ce mulţi programatori buni au început ca autodidacţi.

Vocabularul HTML

Limbajul HTML poate părea un dialect al limbii chineze la prima vedere, dar este oare chineza imposibil de învăţat? Nicidecum! Tocmai pentru că în programare totul se bazează pe gândirea logică, elementele HTML sunt foarte simplu de reţinut.

În era informaţiei, Google a devenit esenţial în survival kit-ul de zi cu zi al fiecăruia. Vestea bună este că Google vorbeşte fluent HTML, iar pentru a descurca de unul singur tainele programării este de ajuns să adresezi motorului de căutare întrebările potrivite pe limba lui. Este, dacă vreţi, ca un cifru magic, ce deschide poarta către cunoaşterea mult dorită.

matematica programareSă exemplificăm

La început, tot ce trebuie să faci este să memorezi câteva concepte de bază: cum funcţionează Internetul, la ce este bun un cod, care e treaba cu FTP-ul (insert hyperlink https://ro.wikipedia.org/wiki/File_Transfer_Protocol) şi alte câteva asemenea. Toate acestea se pot învăţa lejer, prin simple căutări pe Google ce pot fi apoi aprofundate.

Vom presupune că ai deja o imagine mentală a ceea ce vei crea cu ajutorul programării. Pornind de la cunoştinţele pe care deja le-ai deprins, te vei folosi de logică pentru a da ideii tale o formă. Până să prinzi pe deplin gustul şi plăcerea programării avansate, vei utiliza probabil comenzile copy/paste pentru a lua coduri din diverse surse online (insert hyperlink https://github.com/)  pe care le vei ţese după bunul tău plac pentru ca imaginaţia ta să prindă contur.

Cred că este aproape inutil în acest stadiu să aduc în discuţie cât de important este simţul estetic în acest context, faţă de cât de mult rămâne în urmă logica matematică…

Mai mult, de pe site-uri precum GitHub.com vă puteţi inspira din coduri create de alţii pentru a realiza lucrurile dorite de voi, însă adaptate gusturilor şi nevoilor. Cam ca atunci când urmezi o reţetă culinară deja consacrată, dar îi adaugi ingrediente noi pentru a o personaliza.

Anumite tipuri de coduri seamănă, într-adevăr, cu nişte ecuaţii matematice, însă ele nu au nevoie de rezolvări, ci doar să fie aşezate unde trebuie, în funcţie de utilitatea lor.

Mai exact, treaba programatorul este să pună termenii în ecuaţii, în timp ce calculul efectiv este lăsat în seama computerului.

Accesul în liga avansaţilor

Am ajuns şi la partea care ar putea să-i sperie pe unii, dar şi să-i impulsioneze pe alţii. Ca web designer ne-am lămurit deja că secretul succesului nu constă neapărat în cunoştinţele apronfundate de matematică. Totuşi, dacă ambiţiile tale de programator sunt să devii un respectat dezvoltator de aplicaţii sau jocuri 3D, s-ar putea să ai nevoie să te pui cu burta pe cărţile de matematică. Ba chiar s-ar putea ca drumurile cunoaşterii să te poarte de la geometrie şi trigonometrie la fizică, unde vei fi surprins câte secrete ale jocurilor video ascund faimoasele teorii ale lui Albert Einstein.

Poate cea mai frumoasă parte a creaţiei în lumea  virtuală vine atunci când reuşeşti să îmbini aproape perfect talentul de artist, cu noţiunile de matematică.

Ca în orice al domeniu însă, pasiunea pentru o idee poate face învăţarea mai uşoară. Programarea nu face excepţie, fie că eşti as la matematică, ori că i-ai putea da sfaturi literare lui Liiceanu... Pe măsură ce-ţi dezvolţi aptitudinile de programator te poţi lovi de necesitatea de a înţelege mai bine anumite discipline, inclusiv matematica. Acest lucru nu ar trebui sub nicio formă să fie un argument descurajator care să te determine chiar să renunţi la ideea de a te apuca de învăţat programare.

Poţi alege să studiezi pe cont propriu, acasă, folosind site-uri dedicate şi tutoriale online sau poţi opta pentru un curs de programator, unde indiferent de bagajul tău de cunoştinţe anterior, un instructor va şti care este abordarea cea mai potrivită pentru a-ţi atinge scopul.

programare

În concluzie...

Trebuie să ştii matematică pentru programare? Da, cunoştinţele de matematică ajută foarte mult un viitor programator, însă nu sunt neapărat esenţa acestei meserii. Totuşi, cu alte cuvinte, iată de ce este totuşi util să ştii matematică atunci când studiezi limbaje de programare:

  1. Informatica are la bază matematica.
  2. Fără o fundaţie de cunoştinţe matematice nu poţi înţelege programarea la valoarea sa maximă.
  3. Matematica te învaţă să rezolvi probleme abstracte, un lucru foarte util în programare.
  4. Programarea bazată pe concepte matematice logice

Cu toate acestea, dacă ţinem cont de felul în care evoluează industria IT, un bun matematician nu mai reprezintă de mult unicul sau candidatul ideal pentru meseria de programator. Un instructor va reuşi întotdeauna să chiar şi unui lingvist instrumentele necesare pentru a face lumea un loc mai bun.