Inapoi la toate articolele

Tendinţe pe piaţa muncii: Profesional vorbind… eşti la modă sau nu?

Problema şomajului în rândul tinerilor nu mai e o noutate pentru nimeni. În plus, evenimentele ce au urmat crizei financiare din 2008 au exacerbate dramatic această problemă.

Deşi tinerii îşi doresc foarte mult să muncească, mai mult de jumătate dintre ei se plâng de lipsa locurilor de muncă, în timp ce, pe de altă parte, o mulţime de companii din toată lumea se luptă să găsească tineri bine pregătiţi care satisfacă nevoile de lucru.

Cum pot, aşadar, tinerii să intre pe făgaşul profesional potrivit şi cum îşi pot asigura viitorul?

Vieţile noastre încep să fie din ce în ce mai mult legate de dispozitive inteligente, dar şi de alţi oameni.

  • Maşinăriile devin din ce în ce mai inteligente
  • Internet of Things este pe cale să devină noul trend
  • O nouă realitate IT trebuie să evolueze cu arhitecturi tehnologice şi platforme care să vină în completarea mediului digitalizat în care trăim.

În acest context, viitorul arată bine mai ales pentru cei care deja visează să devină analişti de date sau agenţi de vânzări, în timp ce la polul opus se situează birocracţii şi angajaţii din administraţie, dar şi responsabilii de relaţiile cu clienţii.

Dacă aveţi de gând să urmaţi o carieră de programator sau de inginer de software, înseamnă că deja puteţi dormi liniştiţi, fiindcă aveţi locurile de muncă asigurate, indiferent de locul de pe glob în care vă veţi dori să trăiţi.

Chiar şi aşa, din cauza situaţiei precare de ansablu de pe piaţa muncii, competiţia talentelor în categoriile celor mai vânate joburi (de exemplu informatica, matematica, arhitectura, inginerii şi alte profesii strategice) se va accentua dramatic.

Ca un rezultat, a găsi modalităţi eficiente de a-şi asigura o filieră solidă şi sigură de selecţie a forţei de muncă este o prioritate pentru angajatori.

Domeniul informaticii şi matematicii este aşteptat să înregistreze o uriaşă expansiune centrată pe analiza de date, dar şi pe dezvoltarea de software şi aplicaţii.

Această creştere se va extinde şi în interiorul altor industrii ca cele ce urmează:

  • Finanţe şi servicii de investiţii
  • Media
  • Divertisment şi informaţie
  • Mobilitate
  • Servicii profesionale

Computerizarea şi datele păstrate și prelucrate în cantități imense, graţie unor medii de stocare ieftine (Big Data) constituie un conductor foarte important al creşterii ratei de ocupare a forţei de muncă, iar totul vine ca un rezultat al tranformării digitale pe care o experimentăm la nivel global.

Priorităţile în materie de tehnologie şi aptitudini

Securitatea IT se află în fruntea listei de priorităţi; erorile umane devin una dintre cele mai mari temeri cu care se confruntă afacerile.

Mulţi dau vina pe incapacitatea de a pune rapid la curent personalul atunci când au loc breşe de securitate. Acesta este un indicator că profesioniştii din IT trebuie să vadă dincolo de soluţiile tehnologice şi să înceapă mai degrabă să înveţe oamenii cum să opereze cu acestea.

Mobilitatea este de asemenea o prioritate uriaşă. Acest lucru înseamnă că ne putem aştepta la o creşterea utilizatorilor de tablete, dar şi a serviciilor de videoconferinţă.

Cu toate acestea, oamenilor le pasă mai mult de infrastructura informatică tradiţională.

Stocarea de date şi reţelele se clasează pe poziţiile doi şi, respectiv, patru, în clasamentul priorităţilor IT din 2017.

În pofida vâlvei care există în jurul cloud-ului, camerele serverelor şi centrele de date nu pot fi declarate decedate încă. Aptitudinile de a întreţine aceste tipuri de infrastructură se caută încă, chiar şi pe măsură ce dobândim noi calităţi profesionale pentru operarea în cloud.

Cloud este pe drum

Unii ezită şi consideră securitatea principala prioritate, însă o mai mare majoritate găseşte dificilă încercarea de a pregăti personalul.

În acest context, companiile trebuie să ia foarte în serios problema aptitudinilor.

Pe măsură ce se intensifică neajunsul în ceea ce priveşte competenţele în materie de dezvoltare software, multe companii occidentale externalizează departamente şi ajung să plătească salarii în ţări în curs de dezvoltare. Acest lucru ajută companiile de evite plata salariilor mari pentru angajaţi domestici.

Totuşi, angajările externalizate nu sunt un remediu pentru deficitul de competenţe. În schimb, angajatorii ar trebui să caute să reţină personalul şi resursele care îi diferenţiază pe angajaţi pe piaţă şi să genereze avantaje competitive.

Site-ul de recrutare Glassdoor a publicat, în 2016, un top 25 al celor mai frecvente oferte de muncă profitabile la începutul anului.

Mai mult de jumătate dintre aceste joburi cer aptitudini tehnice şi de programare.

Dacă te interesează o carieră progresivă şi profitabilă, asigură-te că ţi-ai trecut deja pe lista de priorităţi şi urmarea de cursuri de programare!

Afirmă-te şi fă-te remarcat!

În ziua de azi, într-un mediu dominat de digitalizare şi aflat într-o perpetuă schimbare, cel mai util şi profitabil lucru pe care-l poţi face este să investeşti în tine.

Experienţa profesională, cuplată cu certificarea Oracle le demonstrează angajatorilor că ai aptitudini necesare industriei IT ce nu pot fi trecute cu vederea. Atestatele Oracle impun întotdeauna respect, iar o astfel de diplomă, odată ce ai obţinut-o îţi va deschide drumul către o carieră plină de reuşite.

Certificările Oracle şi Java s-au dovedit, până acum, a fi cele mai profitabile investiţii în perfecţionarea profesională, susţin studiile recente. Aceste arată că deţinătorii de astfel de atestate câştigă în plus faţă de absolvenţii obişnuiţi ai unei facultăţi de informatică de stat de exemplu.

Asta deoarece industria de profil caută în permanenţă profesionişti foarte bine antrenaţi. Companiile de IT aproape că se bat pentru angajarea programatorilor cu certificările potrivite.

Aproape jumătate de milion de companii cu acoperirea în mai multe ramuri ale industriei, reprezentate în 145 de ţări, au ajuns să folosească tehnologiile Oracle, pe care le consideră cele mai adecvate nevoilor lor.  De aceea, a investi în perfecţionarea competenţelor şi obţinerea unei certificări Oracle creează din start mai multe opţiuni profesionale unui candidat.

Autor: Alexandra Georgescu, Manager al Programului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane la Universitatea Oracle