Inapoi la toate articolele

Statistici internaţionale coding bootcamp

Opţiunea de a urma cursuri de reorientare profesională în domeniul informaticii surâde multora. Dar cât de mult ajută în realitate investiţia într-un coding bootcamp? Cei de la coursereport.com realizează anual studii de impact pentru a răspunde acestei întrebări.

În 2015, de exemplu, la studiul internaţional au participat 44 de şcoli ce oferă programe de coding bootcamp, iar răspunsurile au venit de la peste 660 de cursanţi şi absolvenţi. Marja de eroare a studiului este de ±3%.  Rezultatele prezentate la finalul cercetării sunt mai mult decât optimiste şi vin în sprijinul celor care încă nu s-au decis dacă i-ar avantaja sau nu să se înscrie la un coding bootcamp.

Pentru început, studiul celor de la coursereport.com arată că 66% dintre absolvenţii unui coding bootcamp reuşesc să obţină joburi full-time în trei luni sau mai puţin din momentul finalizării cursului. Restul absolvenţilor, chiar dacă nu obţin joburi de programatori cu normă întreagă, sunt angajaţi pe posturi care cer cunoştinţe aprofundate de IT. Ce au în comun cu toţii? Salarii mai atractive decât cele dinaintea începerii coding bootcampului, iar aici vorbim despre o creştere salarială medie de aproximativ 40% faţă de venitul anterior.

Statistica citată de noi nu ia în considerare numai succesul absolvenţilor de bootcamp, ci aruncă o privire şi asupra experienţei anterioare a cursanţilor, venitul, locaţia din care provin, dar şi alţi factori importanţi care pot avea impact asupra absolvenţilor după terminarea cursului intensiv.

Ce caută aplicanţii la un bootcamp?

 • 85,43% dintre cei care se înscriu la bootcamp vor să obţină un job ca programator
 • 8,29% dintre aplicanţi urmează cursul intensiv de coding pentru a-şi începe propria afacere
 • 0,02% caută să-şi mai adauge o calitate în CV
 • 1,07% sunt interesaţi să devină programatori freelance
 • 0,74% dintre cursanţi speră ca noile cunoştinţe să le aducă o promovare la actualul loc de muncă
 • 4,45% dintre aplicanţi au alte obiective decât cele menţionate mai sus

Pe cine vei întâlni la bootcamp?

Bootcamperul obişnuit are în jur de 31 de ani, este absolvent de studii superioare şi are o experienţă în muncă de aproximativ şapte ani şi jumătate, însă nu a mai lucrat niciodată ca programator.

Interesant este că, în 2015, procentul fetelor care au preluat provocarea unui coding bootcamp era de 36%, însă în 2016, procentajul continuă să crească, iar instructorii par să se prezinte tot mai des în faţa unor grupe formate în majoritate din doamne şi domnişoare pasionate de IT.

Printre cei care optează pentru un coding bootcamp se numără persoane care până în acel moment au studiat sau au profesat în domenii care la prima vedere nu au nicio legătură cu informatica, aşa cum este de exemplu muzica. Cursul intensiv de programare nu este consacrat strict absolvenţilor sau celor care doresc o reconversie profesională. La coding bootcamp se înscriu şi foarte mulţi studenţi care doresc să-şi sporească pe cât posibil competenţele, lucru care, ulterior, îi va propulsa pe poziţii profesionale mai bine plătite chiar şi ca începători.

Factori pentru alegerea unui bootcamp

 • Taxa de şcolarizare: doar 10% dintre cursanţi consideră taxa de şcolarizare un factor important în alegerea bootcampului, în timp ce aproximativ 25% consideră că şi o sumă mai mare merită investită pentru dezvoltarea profesională.
 • Locaţia: Statisticile internaţionale arată că între 19 şi 24% dintre cursaţi ţin cont de locul în care vor urma cursul de programator.
 • Calitatea educaţională: Acesta pare să fie factorul cel mai important de care cursanţii aleg bootcampul. Conform răspunsurilor obţinute de cei de la coursereport.com de pe peste 660 de cursanţi, 55% dintre aceştia au căutat să se înscrie la cea mai bună şcoală de programare în regim intensiv.
 • Calitatea materialului didactic: Peste 51% dintre respondenţi s-au declarat puţin interesaţi de facilităţile educaţionale oferite în cadrul bootcampului.
 • Burse de studiu: În 2014, mai multe şcoli cu programe tip coding bootcamp au oferit un număr consistent de burse de şcolarizare pentru femeile dornice să înveţe programare. Acest lucru nu pare să fi influenţat însă prea mult statistica în ceea ce priveşte factorii de alegere a bootcampului.
 • Limbajul de programare: Poate unul dintre criteriile care ar putea părea cel mai important, are o pondere de sub 30% atunci când vine vorba de alegerea bootcampului.

Contextul profesional

Cercetările în zona background-ului profesional al cursanţilor arată că numai 5,18% dintre ei încep bootcampul având deja un job full time în domeniul IT. Asta în timp ce 44,49% interacţionează cu noţiuni de informatică doar în timpul liber, iar 32,63% sunt şomeri care provin din domenii distincte, însă îşi doresc o reorientare profesională către meseria de programator.

Avantaje concrete

În ceea ce îi priveşte pe cei cu experienţă în muncă, după ce s-au înregimentat într-un coding bootcamp, ei au raportat creşteri ale veniturilor anuale cu aproximativ 20.000 de dolari, în Statele Unite, după cum reiese din studiul Course Report. Cunoştinţele de programator contribuie semnificativ şi la creşterea şanselor de angajare pentru cei în căutarea unui loc de muncă. Statistica celor de la coursereport.com arată că, dacă înainte de a urma cursul intensiv de programare, cursanţii aveau şanse de angajare estimate la 53%, după asimilarea noilor cunoştinţe, oportunităţile lor au crescut la 62% pentru joburi full-time. Pentru şomeri, acolo unde rata de angajare pornea iniţial de la 16%, după obţinerea diplomei de programator, şansele de a fi angajaţi au crescut la 21%. În principiu, statisticile internaţionale arată că aproape 90% dintre absolvenţii de coding bootcamp îşi găsesc locuri de muncă în domeniul vizat în primele patru luni de la absolvire.

Plasarea forţei de muncă în primele 120 de zile de la absolvire

30 de zile:  27.17% dintre absolvenţi reuşesc să intre în branşa programatorilor

60 de zile: 61.23% dintre absolvenţii de coding bootcamp obţin joburi în firme de IT

90 de zile: 78.99% dintre absolvenţi se angajează pe poziţii de junior web developeri

120 de zile: 88.77% dintre absolvenţi sunt plasaţi pe piaţa muncii în sfera IT

Sondajul mai arată că...

 • Studenţii la Arte şi Conservator au obţinut venituri salariale mai mari după ce au absolvit un coding bootcamp. De asemenea, studenţilor la Litere le-au crescut considerabil şansele de a fi angajaţi ca programatori după absolvirea unui curs intensiv de programare.
 • O parte dintre cei mai bine plătiţi web developeri de la Palo Alto nu sunt absolvenţii unor facultăţi de informatică/cibernetică, ci au la bază cunoştinţele acumulate în bootcamp.
 •  Absolvirea unui coding bootcamp poate aduce unui salariat creşteri de venit pe parcursul unui an net mai mari decât alte specializări.
 • Absolvenţii de masterat care obţin şi o diplomă de la un curs intensiv de programare au cele mai multe şanse de a promova pe posturi mai bine remunerate. În acelaşi timp, 79% dintre absolvenţii de coding bootcamp sunt licenţiaţi într-un alt domeniu.
 • Cursanţii care optează pentru a învăţa limbajul Python obţin cele mai mari salarii medii după absolvirea cursului intensiv, aproximativ 80.000 de dolari pe an, pentru Statele Unite. Cursanţii care învaţă C# în regim intensiv au cele mai mari şanse de a-şi găsi un job de programator imediat după absolvire.

Şcolile cu programe tip bootcamp au ca obiect creşterea şanselor pe piaţa muncii pentru absolvenţii lor. Studiul celor de la Course Report arată că o diplomă obţinută după terminarea unui curs intensiv de programator este extrem de utilă inclusiv persoanelor care, din diverse motive, nu au reuşit să absolve nici studiile medii. Însă de departe cel mai avantajaţi sunt cei care deja posedă o diplomă de licenţă sau de masterat.

 

 • Statistica Jademy

O clasă de bootcamp are în jur de 15 - 20 de cursanţi. Dintre aceştia, 60% absolvă cu brio cursul intensiv de programare. Mai departe, 80% dintre absolvenţii bootcampului îşi găsesc locuri de muncă încă din prima lună după terminarea cursului. Majoritatea devin Junior Java Developeri în companii mijlocii sau mari. Realitatea de până acum a arătat că restul absolvenţilor reuşesc şi ei să se angajeze în domeniul IT în următoarele trei luni de la absolvire. Cea mai mare parte ocupă posturi de Java Developer în companii medii sau mari, în timp ce alţii se mulţumesc pentru început cu poziţii de Technical Support, PL/SQL Developer sau Android Developer. Un lucru cert reiese însă atât din statisticile Course Report, cât şi din cele Jademy: absolvirea unui curs intensiv de programator este o cheie ce deschide multe oportunităţi pentru dezvoltare profesională, iar în domeniul IT, aproape nimeni nu rămâne pe dinafară!