Inapoi la toate articolele

Parere Absolvent: ce înseamnă pentru un programator începător obţinerea Certificării Oracle

Nevoia de schimbare a parcursului profesional a determinat-o pe Irina Tomescu să se înscrie la cursurile Jademy şi să înveţe programare, un domeniu cu totul nou pentru ea.

La început a şovăit. Nu ştia că va rămâne să lucreze în domeniul IT, dacă noua opţiune i se potriveşte măcar; o descuraja inclusiv să vadă cursanţi mai avansaţi sau absolvenţi care povesteau cum învaţă sau au învăţat pe rupte pentru a obţine certificarea de la final. „Am zis totuşi că merită o şansă, că merită să încerc. Îţi trebui un anumit curaj ca de-o dată să-ţi schimbi viaţa radical, profesional vorbind“, aşa povesteşte Irina că făcut ea primul pas pe un nou drum, complet nou, după ce şi-a dat seama că vechea profesie nu-i mai aduce satisfacţiile pe care le aştepta.

A urmat aşadar cursul Java SE 8 de programator pe care Jademy îl punela dispoziţie la standarde Oracle şi a descoperit la final că în ea exista o învingătoare. A susţinut cu brio examenul final şi a obţinut diploma pentru care a intrat în joc! „Certificarea Oracle m-a ajutat pe mine să văd că pot să merg mai departe. Mi-a dat un pic de curaj să merg mai departe“, spune acum Irina.

 

Un examen deloc lipsit de emoţii

„Nu e chiar uşor – chiar dacă în momentul ăsta aş putea spune că examenul nu a fost aşa de greu, acum ceva timp sigur nu aş fi spus asta. Citeam despre oameni care deja lucrează în domeniu şi care spuneau că s-au pregătit destul de intens şi mă gândeam că mie, care abia am început să înţeleg ce înseamnă programarea, poate nu mi-ar fi atât de uşor, însă în ultimele două luni înainte de examen m-am pregătit intens“, recunoaşte absolventa noastră.

Irina ne-a povestit cum apropierea datei la care trebuia să susţină examenul a însemnat pentru ea o mobilizare generală. După ce parcursese atât de multă materie, învăţase atât de multe lucruri, eşecul pur şi simplu nu mai era o opţiune. Au urmat pentru ea două luni de învăţat intens, la curs şi pe cont propriu, astfel încât simulările dinaintea examenului le-a trecut fluierând.

 

„Am încercat să nu am întreruperi în procesul acesta de învăţare, tocmai de aceea m-am pregătit în fiecare zi. Ce am învăţat la Jademy m-a ajutat în proporţie de aproximativ 80% în promovarea examenului final“, mărturiseşte Irina.

 

Un alt procent cu o contribuţie decisivă pentru promovare l-a avut ambiţia personală. Acesta din urmă fiind un criteriu pe care mulţi absolvenţi Jademy îl invocă atunci când discută despre ce i-a ajutat să devină buni profesionişti. Meseria de programator cere şi disciplină, iar ambiţia este esenţială pentru a nu te lăsa descurajat în faţa dificultăţilor ce pot apărea mai ales în timpul procesului de învăţare.

 

Un atuu important adăugat în portofoliu

După obţinerea certificării Oracle, Irina nu s-a grăbit neapărat să-şi găsească un loc de muncă, însă este încrezătoare că atestatul nou dobândit îi va aduce oportunităţi la care până acum poate nici nu îndrăznea să spere. Un lucru este însă cert pentru ea, la finalul cursului: „Obţinerea certificării Oracle m-a ajutat pe mine să sudez nişte principii de bază. Am învăţat că trebuie să fii foarte atent la detalii, trebuie să înţelegi foarte bine fluxul unui program şi nu trebuie să ignori teoria“.

După terminarea cursului, Irina Tomescu spune că nu s-ar fi văzut învăţând tot ce ştie astăzi dacă ar fi ales să înveţe programare de una singură sau într-un mediu dezorganizat. Instructorii Jademy au ajutat-o, spune ea, să înţeleagă mai bine noţiunile şi să îşi fixeze astfel mai uşor cunoştinele aflate pe parcurs. „Nu ştiam Java deloc. Ni s-au pus bazele aici (n.red. la Jademy). Cred că nici nu aş fi reuşit să mă gândesc la examenul acesta altfel“, spune sincer Irina.