Inapoi la toate articolele

Java versus JavaScript

Până la urmă sunt Java şi JavaScript unul şi acelaşi lucru? Ei, bine, nu tocmai. Între cele două limbaje de programare există o mulţime de similitudini, dar şi diferenţe în funcţie de perspectiva din care îl privim pe fiecare. Pentru început să observăm descendenţa lor:

Java este un limbaj de programare orientat obiect (OOP) conceput de James Gosling. JavaScript, care iniţial s-a numit LiveScript, este un limbaj scriptic creat de programatori ai răposatului Netscape. De fapt, JavaScript este considerat ruda mai îndepărtată a lui Java, fiind considerat de asemenea un limbaj orientat obiect. Multe dintre structurile de programare seamănă între ele. Totuşi, JavaScript conţine un set comenzi mult mai mic şi mai simplu decât Java. Pe scurt, JavaScript este  un accesoriu la îndemâna programatorului căruia îi place să se lase pe tânjeală.

  • Să luăm puţin în discuţie şi conceptul de OOP. Despre Programarea Orientată Obiect mulţi dintre noi putem afirma fără să greşim prea mult că ne-am născut cu ea. Chiar şi aşa, conceptul, care a luat fiinţă în forma iniţială prin anii ’70, este considerat încă unul nou, ţinând cont de faptul că suma părţilor unui program formează întregul. Sau s-o luăm altfel: este ca atunci când vreţi să construiţi o maşină. Prima dată îi veţi face motorul, o componentă esenţială şi care funcţionează de sine stătător. Apoi  veţi face caroseria, şi ea la fel de importantă şi uşor de recunoscut de toată lumea pentru ceea ce este. La final vă veţi ocupa de dotările de la interior: scaune, volan etc. Fiecare dintre ele este un obiect, însă maşina nu va putea funcţiona până când toate piesele nu vor fi asamblate pentru a forma un întreg.  
  • Ducând mai departe exemplul automobilistic, atunci când construiţi motorul nu folosiţi niciuna dintre componentele care mai târziu vor fi utilizate pentru scaune (totuşi, un motor de 350cp din care iese la întâmplare o centură de siguranţă ar arăta un pic caraghios, nu?). Ideea aici este că toate piesele care compun motorul provin dintr-o categorie anume. Toate se potrivesc. Iar abia după ce aţi terminat caroseria maşinii vine timpul să vă ocupaţi şi de interiorul ei.

Aşa funcţionează lucrurile şi când vine vorba despre limbajele de programare orientate obiect: construim obiecte din anumite categorii de comenzi care la final ne oferă un întreg. A fost destul de simplu până acum? Să sperăm că da.

Java şi JavaScript rămân două specii diferite

În ce privinţe însă Java şi JavaScript se deosebesc?

  • Principala diferenţă este că Java poate funcţiona independent, în timp ce JavaScript are nevoie să fie inclus într-un document HTML pentru a funcţiona.
  • Java este un limbaj mai mare şi mai complicat care poate crea aplicaţii “de sine stătătoare”.
  • Un applet Java (denumit astfel pentru că este de fapt o mică aplicaţie) este un program complet.
  • JavaScript reprezintă text inclus într-un browser care îl poate citi şi care apoi îl poate reproduce.
  • O altă deosebire majoră ar fi legată de modul în care limbajul se prezintă utilizatorului final (adică fiecare dintre noi când navigăm pe Internet). Java trebuie compilat în ceea ce numim „machine language” (adică un limbaj care poate fi înţeles direct şi pus în aplicare de java-jademycomputer fără să mai fie nevoie de conversie/traducere) înainte să poată fi pus în aplicare pe Web. Practic, după ce programatorul a terminat de scris codul Java şi a verificat să nu existe erori, va tranfera textul într-un alt soft care va preschimba codul text într-un mic limbaj. Acest mic limbaj este formatat în aşa fel încât să poată fi vizibil de un computer ca un program cu început şi sfârşit. Nimic nu poate fi adăugat în el sau nu poate fi scos din el fără ca programul să fie compromis.
  • JavaScript are la bază textul – după cum o sugerează şi denumirea java script. Aşa cum am mai spus, textul este introdus într-un document HTML şi este trecut printr-un browser. Poate fi modificat de oricâte ori este nevoie după ce a fost pus în aplicare. În cazul Java, odată compilat codul, totul este fixat. Sigur, se poate reveni cu modificări asupra codului iniţial, însă va fi nevoie ca acesta să fie compilat din nou.
  • Appleturile Java funcţionează independent faţă de documentele HTML care au nevoie de ele (de aceea Java este preferat de dezvoltatorii de aplicaţii pentru mobil şi nu are nevoie de un browser web). Sigur, appleturi apar în pagină, însă toată treaba documentului HTML se rezumă la a solicita aplicaţia şi a o poziţiona. Dacă programatorul permite, dese ori parametri pot fi stabiliţi de documentul HTML. Asta include culoarea backgroundului appletului sau felul textului afişat, etc. Livrarea appletului se face prin download. Documentul HTML solicită aplicaţia, o descarcă în cache şi aşteaptă ca ea să înceapă. JavaScript pe de altă parte se bazează pe browser pentru a fi descifrat şi făcut funcţional.

De ce ne place JavaScript?

javascript-jademyPoate cel mai mare beneficiu al lui JavaScript este că poate fi înţels foarte uşor de oricine. Este mult mai simplu şi mai robust decât Java. Permite crearea rapidă de acţiuni pe paginile web. Multe dintre comenzile JavaScript sunt ceea ce numim Event Handlers: acestea pot fi încorporate direct în comenzile HTML existente. JavaScript este un pic mai permisiv decât Java. Oferă mai multă libertate în crearea de obiecte. Java este mai rigid şi cere ca toate componentele să fie clare. JavaScript permite utilizatorului să solicite un item deja existent, ca de pildă bara de status sau browserul însuşi, şi să pună la treabă doar partea respectivă. JavaScript este angrenat în paginile web. Java este angrenat acolo unde este cea mai mare nevoie de el.

Ambele limbaje pot fi utilizate pentru a genera acţiuni web foarte bune. De asemenea, ambele oferă interacţiune între utilizator şi pagina web. Totuşi, ele nu sunt create după acelaşi calapod.

  • Unii vor întreba unde este mai bine să folosim fiecare dintre aceste două limbaje. Răspunsul este cumva predictibil: folosiţi-l pe fiecare acolo unde consideraţi că este util. Reţineţi totuşi că appleturile Java şi JavaScript sunt oferite pe Internet ca şi componente complet funcţionale. Ele pot fi luate pur şi simplu de pe net şi folosite acolo unde aveţi nevoie de ele. Şi aţi observat poate deja că există nenumărate site-uri care nu fac altceva decât să ofere JavaScript sau appleturi Java. Unul dintre site-uri bune care oferă appleturi este developers.com, însă merită să aruncaţi un ochi şi pe javascriptsource.com, un site ce vă pune la dispoziţie, gratuit, câteva mii de coduri JavaScript. Iar în eventualitatea în care nu ştiţi ce să faceţi cu ele, aveţi la dispoziţie pe Internet un infinit de tutoriale. Însă dacă nici asta nu vă ajută suficient, vă invităm la cursurile intensive de programare Jademy, unde puteţi învăţa nu doar cum să implementaţi diverşi itemi într-o pagină web, ci şi întregul mecanism al unui limbaj de programare, astfel încât veţi şti cum să construiţi o pagină web de la zero.