Inapoi la toate articolele

Ia-te după ei sau rămâi în urmă! De ce calităţi ai nevoie pentru a rămâne relevant pe piaţa muncii

Lumea se schimbă. De la smartphone-uri la jocuri video sau gadget-uri care mai de care, asistăm la transformarea lumii într-un loc incredibil.

Noul iPhone 7 este, la ora actuală, cel mai râvnit telefon, dar ce ne facem dacă ne gândim că peste numai câteva luni Apple va lansa 7s-ul? Atunci se schimbă şi nevoile.

La fel se întâmplă şi cu aptitudinile profesionale. Calităţile pe care care le punem în aplicare acum la locul de muncă nu sunt neapărat aceleaşi de care vom avea nevoie şi pe viitor.

Din fericire, un raport al Forumului Economic Mondial denumit generic „Viitorul Locurilor de Muncă“ face o prognoză pentru cum va arata peisajul pieţei muncii peste 15 ani. Informaţiile vin din dialoguri avute cu şefi ai departamentelor de resurse umane şi responsabili de strategie din câteva dintre cele mai renumite multinaţionale.

Însă înainte să aflăm pe larg care vor fi aptitudinile de care toată lumea va avea nevoie în 2020, hai mai întâi să înţelegem care sunt factorii ce determină schimbarea:

 • Longevitatea extremă - oamenii trăiesc mai mult
 • Ascensiunea dispozitivelor şi sistemelor inteligente ne poate potenţa şi chiar extinde propriile aptitudini; automatizarea la locul de muncă aduce sfârşitul job-urilor repetitive.
 • O lume computerizată - Multitudinea de senzori şi procesarea fac lumea un sistem programabil. Informaţiile ne oferă abilitatea de a vedea lucrurile la o scară care până acum nu era posibilă.
 • New Media - Noile mijloace şi instrumente de comunicare cer o alfabetizare mediatică ce merge dincolo de textul obişnuit; comunicarea vizuală devine noul limbaj comun.
 • Organizarea superstructurată - Tehnologiile sociale generează noi forme de producţie şi pun foarte mare accent pe creaţie; instrumentele sociale permit organizaţiilor să lucreze la niveluri supradimensionate.
 • Conexiunea globală - Diversitatea şi adaptabilitatea se află în centrul lucrurilor; Europa şi Statele Unite nu mai deţin monopolul creării de locuri de muncă, inovaţiei sau puterii politice.

Ce abilităţi vor suferi cele mai semnificative schimbări?

Aceşti conductori de schimbare vor metamorfoza felul în care trăim şi modul în care ne desfăşurăm activitatea. Unele locuri de muncă vor dispărea, în timp ce alte îşi vor face apariţia şi vor deveni uzuale.

Un lucru este sigur: viitorul forţei de muncă va trebui să-şi alinieze setul de aptitudini astfel încât să ţină pasul cu schimbarea.

img1

Creativitatea va face cel mai mare salt în clasamentul aptitudinilor, devenind una dintre cele trei cele mai căutate calităţi de către angajatori. Cu o mare cantitate de produse şi servicii, noi tehnologii şi modalităţi de lucru, angajatorii viitorului vor trebui să exploateze din ce în ce mai mult creativitatea pentru beneficia la maximum de aceste schimbări.

Pe de altă parte, negocierea şi flexibilitatea, două aptitudini care acum conduc în clasament, îşi vor pierde treptat din relevanţă. Computerele care utilizează mase largi de date încep să ia decizii în locul nostru.

După acelaşi tipar, ascultarea activă pierde şi ea teren şi riscă să nu mai aibă loc în top 10.

Inteligenţa emoţională, care până acum nu a acumulat prea multe puncte, va urca şi ea în clasament ajungând un atribut de care toată lumea are nevoie.

Un alt raport, de această dată al Institutului pentru Viitor (IFTF), a identificat câteva dintre aptitudinile cheie de care vom avea nevoie în următorii ani.

Iată unele dintre ele:

 • Abilitatea de a mixa corela lucrurile pentru a da naştere unor noi idei.
 • Inteligenţa socială – abilitatea de a relaţiona cu persoane şi a clădi legături funcţionale. Influenţa şi crearea de relaţii vor deriva din aptitudinea de a pune întrebările corecte şi nu neapărat de a avea mereu cele mai bune răspunsuri.
 • Gândirea computaţională – se referă la a fi analitic, o calitate foarte importantă într-un mediu concentrat în jurul noţiunii de informaţie. Abilitatea de a traduce cantităţi mari de date în informaţii cu adevărat utile este mai mult decât oricând o calitate esenţială.
 • Transdisciplinaritatea – companiile vor căuta oameni cu aptitudini noi, cu agilitate antrenată care au vederi de ansamblu, ştiu să asculte, sintetizează idei şi fac legături.
 • Gestiunea încărcăturii cognitive – aptitudinea de a filtra efectiv şi de a se concentra pe ceea ce este cu adevărat important.

Fireşte, toate aptitudinile menţionate până acum nu funcţonează doar de sine stătător. Ele au nevoie să fie însoţite şi de aptitudini tehnice sau de certificări profesionale care să-l ajute pe individ să rămână relevant în mediul de competiţional al pieţei muncii.

Este esenţial să preiei controlul asupra propriului destin, să evaluezi unde te afli acum şi să-ţi trasezi o hartă personală cu  obiective pe care vrei să le atingi.

Poţi începe prin a-ţi consolida cunoştinţele şi prin a adăuga acestora elementul de învăţare digitalizată.

Gândeşte-te doar! 97% din companiile prezente constant în Top 500 utilizează, în prezent, soluţii Oracle. De ce nu ţi-ai oferi şi tu singur oportunitatea de a fura puţin startul şi de a alege o certificare de tip Oracle care să-ţi asigure un mai bun parcurs profesional în viitor?

Un certificat de competenţe digitale obţinut prin Oracle îţi poate scoate CV-ul din anonimat şi îl poate face mai interesant pentru angajatori. Astfel, şansele tale de a obţine locul de muncă mult visat cresc semnificativ, devii mai valoros pe piaţa muncii şi, de ce nu, te califici pentru a primi un salariu mai mare. Validarea aptitudinilor pe care deja le deţii este cheia succesului.