Inapoi la toate articolele

De ce este Java cel mai popular limbaj de programare?

Anul acesta, comunitatea IT din întreaga lume celebrează 22 de ani de existenţă ai limbajului de programare Java.

Nu mai este de mult un secret că Java este unul dintre cele mai răspândite limbaje de programare de pe mapamond, fiind folosit de aproximativ 10 milioane de dezvoltatori IT şi rulând pe circa 7-8 miliarde de dispozitive inteligente, tot la nivel global.

Bazat pe simplitate şi lizibilitate, Java se menţine la putere graţie compatibilităţii sale, care face ca aplicaţiile vechi să continue să funcţioneze şi pe noile dispozitive.

De la începuturile sale, din 1995, Java a cunoscut o mulţime de versiuni.

Index-ul actualizat în fiecare lună al celor de la TIOBE Programming Community plasează şi la începutul lui 2017, Java pe primul loc în clasamentul limbajelor de programare preferate de utilizatori. Deşi prognoza din 2015 indica faptul că Java s-ar putea clasa abia pe locul 2 în topul preferinţelor (după SQL), iată că realitatea a demonstrat că Java a rămas limbajul de programare dominant pe tot parcursul lui 2016.

Utilizatorii apelează la Java pentru a dezvolta aplicaţii secundare sau auxiliare, jocuri video, aplicaţii de mobil şi multe alte lucruri utile din această sferă. Nu este nicio surpriză că posturi de Java developer sunt mereu disponibile oriunde pe glob.

Cererea de specialişti Java este încă în plină ascensiune, ce va continua şi în anii care urmează.

Pe măsură ce popularitatea lui Java atinge noi culmi, este normal ca şi cererea de programatori care stăpânesc foarte bine acest limbaj să fie din ce în ce mai mare!

Practic, competenţele lor în materie de cunoştinţe de programare sunt nepreţuite. Angajatorii deja au pornit goana după profesionişti experimentaţi din industrie, însă asta nu înseamnă că proaspeţii absolvenţi sunt marginalizaţi în vreun con de umbră. Novicii într-ale limbajului Java au şi ei şanse destul de ridicate de a intra în industrie şi încă pe bani frumoşi, chiar şi la început de drum.

Estimările sunt făcute pe baza numărului existent de inginerii IT din lume, al cursurilor de pregătire şi al business-urilor terţiare.

Pentru calcule au fost folosite motoare de căutare populare precum Google, Bing, Yahoo!, Amazon, YouTube şi Baidu.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Computer Weekly pentru a afla tendinţele de pe piaţa forţei de muncă din IT, Java s-a clasat pe primul loc drept competenţa cea mai căutată de angajatori.

Nenumărate companii IT din ţară, din străinătate, multinaţionale sau firme de IT în general caută permanent oameni talentaţi care ştiu să jongleze cu noţiunile limbajului Java pentru a crea software de calitate.

Pentru a capitaliza pe marginea acestei cereri, dezvoltatorii cunoscători de Java au nevoie să-şi şlefuiască aproape constant cunoştinţele pentru a rămâne relevanţi pe piaţă. Tastaturile pentru programare rămân un mijloc popular de a creşte eficienţa în smuncă.

Aşadar,dacă te atrage o carieră cu mari oportunităţi de avansare, ai putea lua serios în calcul posibilitatea de a te înscrie la un curs de Java.  

Jademy îţi pune la dispoziţie module de instruire în funcţie de nivelul tău de cunoştinţe şi de nevoile tale. De asemenea, nu uita de oportunitatea obţinerii certificării Oracle!

 

Autor: Nicole Fornacon, Director de Marketing la Oracle Univeristy, EMEA/APAC