Inapoi la toate articolele

De ce calităţi are nevoie un bun programator

Statutul tău financiar actual nu te mai mulţumeşte sau jobul nu-ţi mai aduce satisfacţiile de altă dată? Ce-ar fi să încerci să schimbi un pic direcţia profesională şi să devii programator? Oricum, mereu te-a pasionat domeniul IT şi te-ai gândit deja poate cum ar fi să scoţi şi ceva bani din asta. Ei bine, ce-ar fi să te înscrii din timp la un curs de programare?

Mulţi dintre cursanţii Java Coding Bootcamp-ului se întreabă des de ce calităţi are nevoie un bun programator. Trainerii noştri lucrează i ntens pentru ca, la capătul celor patru luni de pregătire, fiecare cursant să fie îndeajuns de bine pregătit şi sigur pe competenţele sale atunci când trece pragul unui posibil angajator. Pentru asta, am pus cap la cap o listă de atuu-uri de bază pe care orice bun programator ar trebui să le aibă pentru a-şi începe cu succes cariera în IT.

Fireşte, orice programator care se respectă şi vrea să producă soft-uri de calitate, eficiente şi sustenabile are nevoie de un pachet serios de calităţi profesionale, care însă se antrenează în timp, cu multă perseverenţă şi răbdare.

Lista de mai jos întruneşte doar o parte din calităţile pe care majoritatea programatorilor de succes le au în comun. Fiecare dintre voi poate descoperi noi atuu-uri care vă sunt de folos în profesia de software developer. Totuşi, sperăm ca lista care urmează să vă ajute să creşteţi pentru a atinge obiectivele pe care vi le-aţi propus.

  • Cunoaşterea foarte bună a unui limbaj de programare

Un limbaj de programare este practic o unealtă prin care îi poţi spune calculatorului ce să facă. Astfel, este fără îndoială un mare avantaj să cunoşti foarte bine un limbaj anume, decât să ai cunoştinţe elementare din mai multe, lucru care nu-ţi va folosi prea mult. Software developerii de succes excelează în cunoaşterea a cel puţin unui limbaj de programare, iar asta le permite să fie mult mai eficienţi pentru a soluţiona uşor orice problemă ce poate apărea.

programming

  • Disponibilitatea de a învăţa

Nimeni nu s-a născut învăţat, iar cunoştinţele, indiferent de domeni, su nt greu de dobândit fără o muncă intensă de educare. De aceea este nevoie de disponibilitate pentru învăţare şi pentru a fi mereu la curent cu noutăţile din domeniul IT. Tehnologia avansează neîncetat, iar asta poate face ca, în doar câţiva ani, cunoştinţele de acum ale unui programator să devină perimate. Angajatorii caută astăzi developeri care sunt interesanţi în permanenţă de noile trenduri din industrie şi sunt avizi să-şi perfecţioneze cunoştinţele pentru a avansa profesional.

  • Abilităţi de bun depanator

A fi capabil să corectezi erori în mod sistematic cere, în primul rând, să ai o bună imagine mentală a codului pe care îl utilizezi şi ale cărui neajunsuri le vei repara. Asta înseamnă că atunci când programul tău nu funcţionează aşa cum ţi-ai dori, tu ai deja abilitatea de a şti unde ar fi putut apărea o problemă şi nu vei mai pierde timp încercând să ghiceşti ce nu merge cum trebuie, cauzând poate erori şi mai mari.

  • Să ştii cum funcţionează un calculator

Poate părea un detaliu infantil, însă pentru a putea programa cu succes este esenţial să cunoşti cât mai bine caracteristicile hardware ale computerului pe care sau pentru care vei lucra. Acest lucru te ajută încă de la început să scrii programe eficiente. Chiar şi atunci când foloseşti un limbaj de programare de nivel înalt este fundamental să înţelegi mecanisme precum unitatea de memorie, ierarhia memoriei, caracteristicile reţelei la care eşti conectat, lucruri care ajung să-ţi influenţeze deciziile de programare.

  • Gândirea algoritmică

Pentru început, ar trebui să facem o delimitare între gândirea algoritmică şi utilizarea specifică a unui algoritm. Un algoritm constă într-un set de paşi care descriu un calcul. În acest context, putem spune că programarea este un mod de a transmite algoritmi calculatorului. A gândi algoritmic presupune să ai o bună intuiţie a modului în care vei stoca şi vei manipula datele cu care lucrezi. De asemenea, presupune să gândeşti recursiv şi să ai capacitatea de a anticipa performanţa caracteristicilor codului pe care îl vei scrie.

java bootcamp

  • Să poţi concepe un cod de la zero

Utilizarea sistemelor de administrare a conţinutului (CMS) este de ani buni cel mai bun prieten al programatorilor comozi, în special atunci când au de exemplu de construit un site pentru un client nu prea pretenţios. Un bun programator însă este acela care poate crea oricând un program de la zero.

  • Rapiditate în muncă

Majoritatea programatorilor aleg adesea să încerce întâi mai multe soluţii şi să decidă apoi asupra cele mai potrivite pentru ce au de îndeplinit, decât să parcurgă doar în minte soluţia cea mai corectă. Aici intervine nevoia de a lucra rapid şi, la drept vorbind, multora ne vine greu să ne imaginăm un programator de excepţie care abia îşi mişcă degetele pe tastatură.

  • Fii productiv cu instrumentele de care dispui

Un bun programator ştie să-şi pună instrumentele la treabă în mod eficient. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că va folosi toate uneltele pe care le are la dispoziţie pentru a-şi duce la îndeplinire munca. Un software developer sigur pe abilităţile sale ştie mereu de ce intrumente are nevoie pentru a-şi  uşura treaba şi experimentează constant pentru a şti ce se potriveşte cel mai bine diverselor situaţii pe care le are de soluţionat.

  • Abilitatea de a face faţă eşecurilor

Ca programator vei avea o mulţime de situaţii în care codul la care lucrezi nu va genera din prima rezultatul pe care ţi-l doreşti. Chiar şi developerii experimentaţi recunosc faptul că rar le iese totul perfect dintr-o singură încercare. Aşadar, în profesia pe care ai ales-o te vei lovi foarte des de eşecuri. De aceea este important să fii perseverent şi încrezător în forţele tale. Un bun programator priveşte erorile mai de grabă ca pe nişte provocări, decât ca pe nişte semne de descurajare.

  • Spirit de echipă

Poate suna clişeistic, însă ca programator, rare vor fi cazurile în care vei lucra singur, chiar şi în contextul în care eşti probabil unicul developer angajat al firmei. De aceea este esenţial să poţi coopera eficient cu alţi programatori, utilizatori de business, marketeri sau cu personalul din vânzări. Pentru asta ai nevoie, pe lângă cunoaştere excelentă a unui limbaj de programare, şi de câteva abilităţi bune de comunicare interumană.