Inapoi la toate articolele

Cum sa inveti pentru examenul OCA [Dupa obtinerea certificarii, Diana Maftei ne impartaseste strategiile pentru a trece cu succes examenul]

Dacă ești în căutarea unui job de Java Developer și vrei să îți sporești vizibilitatea pe piața muncii sau cauți să obții o promovare sau un salariu mai mare la locul curent de muncă, o certificare Oracle te poate ajuta să îți atingi scopul. Conform unui sondaj Oracle, 80% din persoanele care sunt certificate de către ei au raportat astfel de beneficii ca direct rezultat al obținerii unei certificări.

Dacă îți dorești să faci acest pas, acest articol îți poate fi de folos. Ghidul de mai jos este pentru examenul Java SE 8 Programmer I, însă informația generală poate fi utilă și celor care dau examenul pentru alte versiuni de Java sau pentru nivelul Programmer II.

Materiale de studiu

În primul rând este important să afli obiectivele pentru examen, pentru a ști ce materie acoperă acesta. Poți găsi o listă pe siteul Oracle, însă este important de reținut că Oracle își rezervă dreptul de a face modificări și este bine să o mai verifici din când în când pentru a nu avea surprize.

Pentru promovarea examenului nu este suficientă doar familiarizarea cu limbajul Java, mai ales dacă obiectivul este și obținerea unui scor mare. Atât persoanelor care au deja experiență de lucru cu Java, dar mai ales începătorilor, de foarte mare folos le sunt ghidurile de pregătire pentru examen. Ghidul pe care l-am folosit eu a fost OCA Java SE 8 Programmer I Certification Guide, însă păreri foarte bune am citit și despre ghidul celor de la Sybex. Aceste cărți discută în detaliu toate capitolele care trebuie aprofundate pentru examen, conțin foarte multe exemple de cod pentru fiecare temă și oferă sugestii în legătură cu capcanele de care să te ferești.

Am găsit de asemenea online și niște notițe luate de alte persoane din alte ghiduri. Acest rezumat din ghidul de OCA 7, de la editura Manning (materia este în mare parte aceeași, s-au adăugat doar câteva lucruri în plus la OCA 8) și aceste notițe din ghidul de la Sybex, împreună cu acest checklist, mi-au fost de foarte mare ajutor.

Simulări de teste (Mock Exams)

Pe lângă un ghid bun de studiu, foarte utile sunt testele care simulează examenul oficial. În general, fiecare ghid oferă câte cel puțin un mock exam la sfârșitul cărții (cei de la Sybex au 3 online). Acestea sunt perfecte pentru a învăța cum să îți administrezi timpul, cum să citești cod repede și să filtrezi informatia importantă, sau pentru a-ți dezvolta o strategie (de ex. să răspunzi mai întâi la întrebările ușoare și să lași la sfârșit exercițiile cu loops).

Există atât unele gratuite, cât și unele cu bani care sunt de foarte bună calitate (cele gratuite conțin uneori greșeli). Cele mai lăudate, și care se apropie cel mai mult de examenul oficial, sunt cele de la Enthuware (care conțin 7 teste complete și costă în jur de $10). Acestea vin cu un software care seamănă cu cel folosit de Oracle, conțin întrebări foarte asemănătoare celor oficiale și garantează că vei trece examenul dacă promovezi testele lor.

Strategii de studiu

  • Ia notițe la fiecare capitol. Eu am avut două fișiere intitulate “De învățat” și “De reținut”. Am început prin a nota informațiile nou aflate în primul fișier și a le muta cu timpul pe cele învătațe in al 2-lea, continuând să notez lucrurile noi în primul. Înainte de a face fiecare mock test am recitit notițele luate și după fiecare test le-am actualizat cu ce am învățat nou. Notează-ți mai ales greșelile pe care le faci frecvent.
  • Testează bucățile de cod întâlnite în fiecare capitol. Pentru asta, lumea recomandă să nu se folosească un IDE, ci un simplu editor de text, pentru a învăța să prindem singuri erorile de compilare. Eu am folosit Eclipse, însă mi s-a părut o strategie foarte bună. Un exemplu interesant de cod testat am găsit pe acest wiki, unde autorul a creat câte o clasă pentru fiecare lecție nouă.
  • Încearcă să faci cât mai multe simulări de examen (de fiecare dată vei găsi noi întrebări care te vor pune în dilemă) iar după fiecare test, verifică răspunsurile nu numai la exercițiile la care ai răspuns greșit, dar și la cele unde ai răspuns corect. În timp ce răspunzi la întrebări, încearcă să înțelegi nu doar de ce este corect răspunsul ales, ci mai ales de ce celelalte eliminate nu sunt plauzibile. Dacă nu îți este clar, la sfărșitul testului caută informații în cărți sau online, nu trece mai departe.
  • Nu face pauze lungi între teste. Deoarece examenul testează anumite situații care nu se întâlnesc frecvent în proiectele reale, informația se uită repede. Eu am făcut câte unul în fiecare zi în ultima săptămână dinaintea examenului, însă recomandat ar fi să faci unul la 2-3 zile pentru a avea timp să recitești notițele sau să cauți mai multe explicații despre subiectele unde ai greșit. Scopul este de a vedea progres de la un test la altul. În cazul în care rezultatul de la test este prea mic, este mai bine să mai citești despre capitolele cu problemă înainte de a trece la un nou test.
  • Găsește un partener de studiu. Invătațul devine mult mai rapid și plăcut dacă ai un/o coleg(ă) cu care să înveți. Lucrurile pe care le afli și le împărtășești cu alții vor fi mult mai usor reținute, mai ales pentru cazurile în care dezbateți intens răspunsul corect.

Descrierea examenului

Examenul de certificare este în limba engleză, iar întrebările sunt de tip grilă, fie cu un singur răspuns corect, fie cu multiple. Nu se scrie cod la nicio problemă.

Pe ejavaguru.com poți găsi o listă cu mai multe tipuri de întrebări posibile, create de autoarea ghidului de OCA 8.

Numărul de întrebări, procentul de promovare și timpul pus la dispoziție pentru a răspunde se schimbă des, în funcție de modificările aduse de Oracle. Este foarte important să verifici des siteul lor înainte de a da examenul pentru a fi la curent cu ultimele schimbări.

Setul de întrebări este generat aleatoriu dintr-un grup mai mare de întrebări. Nu există nicio garanție că întrebările care i-au picat unei persoane vor fi și cele pe care le vei întâlni tu.

Fiecare întrebare menționează câte răspunsuri sunt corecte (ex. Dacă o întrebare are 5 opțiuni, în cerință se va preciza câte trebuie să alegi). În simulările de examen de la unele ghiduri precum cele de la Sybex nu se precizează acest lucru (pentru a face testul mai greu) însă la examenul oficial poți să te bazezi pe asta.

Nu se dau puncte pentru răspunsurile parțial corecte, în cazul întrebărilor cu răspunsuri multiple.

Cu drepta click (în Windows, si control + dreapta click pe Mac) poți tăia răspunsurile pe care le consideri greșite. Este o optiune pur estetică (pentru a se ține cont de răspuns, tot trebuie să îl bifezi) însă te ajută să vezi opțiunile plauzibile mai clar.

Software-ul îți permite să marchezi orice întrebare pentru a reveni mai târziu la ea.

Tips and Tricks pentru ziua examenului

  • Nu petrece prea mult timp la o întrebare. Dacă vei face mai multe simulări, vei vedea cam cât timp ar trebui să petreci la fiecare problemă.
  • Dacă nu ești sigur(ă) de un răspuns, marchează-l pentru a reveni la el mai târziu. Există șanse să întâlnești informația necesară prin codul celorlalte întrebări.
  • Folosește fiecare minut rămas pentru a revizui răspunsurile. Dacă termini cu 20-30 de minute mai devreme, folosește acel timp pentru a reciti măcar întrebările la care ai avut dubii.
  • Dacă o problemă pare prea ușoară, sigur este o capcană. Încearcă să depistezi capcana de la fiecare întrebare. De multe ori, ele par să testeze un lucru când de fapt testează cu totul altul.

Centrul de testare

La centrul autorizat Pearson VUE ți se va face o scurtă prezentare a software-ului de testare și ți se vor înmâna una sau mai multe folii laminate și unul sau mai multe markere pentru a lua notițe în timpul testului (numărul și calitatea materialelor variază în funcție de centru). Foile si pixurile sunt strict interzise, cât și alte articole precum alimente, băuturi sau dispozitive electronice. La unele centre există posibilitatea să întâlnești monitoare mai vechi cu rezoluție mică și va trebui să dai scroll mai mult.

Alte linkuri utile: