Inapoi la toate articolele

Autodidact vs Bootcamp

“Android-ul este în continuă creștere și pentru că nu există nici pe departe suficienți developeri antrenați pentru acest sistem, se creează o strâmtoare pentru platformă " Jake Schwartz, CEO-ul General Assembly, conform Bloomberg.

Domeniul IT continuă să fie unul prolific, atât în ceea ce privește cererea de specialiști pe piața muncii, cât și nivelul salariilor. Și cum veștile bune se perpetuează an după an și cererea de programatori este foarte mare tot mai mulți oameni își părăsesc vechile locuri de muncă, pentru a studia să devină programatori.

Dacă ești unul dintre cei aflați „între cariere”, probabil că prima întrebare pe care ți-o pui este de unde încep?

  • Într-o mare de site-uri cu tutoriale, forumuri, cărți și conferințe, de unde îți dai seama care sunt cele cu adevărat bune și care nu sunt nici măcar „ok”?
  • Analizează-ți onest ultima încercare de a învăța ceva pe cont propriu: ai reușit să urmezi un orar fix, ai onorat promisiunile pe care ți le-ai făcut singur, ai reușit?
  • În cazul în care tangețele tale cu domeniul IT au fost până acum limitate, cum vei reuși să structurezi de unul singur o programă de învățare pentru ceva cunoști foarte puțin?

 

2

Nu vrem să te descurajăm, dar cei care au încercat să învețe programare pe cont propriu mărturisesc că este foarte greu să obții rezultate pozitive de unul singur. Unde mai pui și faptul că unele concepte de programare evoluează atât de repede, încât nici nu apucă să fie actualizate în cărți sau cursuri online.

Într-un bootcamp însă, cele mai mari dificultăți ale tale sunt ca rezolvate:

  • urmezi un curriculum bazat pe concepte actualizate la zi;
  • în câteva săptămâni înveți bazele celor mai căutate limbaje de programare de către angajatori;
  • ești ajutat și îndrumat de instructori acreditați, ori de câte ori întâmpini dificultăți.

Contează abilitatea de a lucra eficient intr-o echipă?

Învățând singur, nu vei avea ocazia de exersa munca în echipă - o cerință foarte des întâlnită în anunțurile de angajare din domeniul IT. În vreme ce vei avea de rezolvat multe probleme de cod de unul singur, în aproape orice companie vei lucra, vei fi integrat într-o echipă cu care vei fi nevoit să colaborezi în mod eficient și să produci rezultate pozitive.

3

La bootcamp vei fi obișnuit de la bun început cu cerințele din piața muncii: nu doar că vei lucra în echipă, dar proiectul pe care îl dezvolți trebuie să fie unul 100% viabil și „funcțional” - exact ca și cum ai crea o aplicație pentru clientul companiei la care lucrezi.

De ce se orientează companiile spre recrutarea prin recomandare?

4

Este foarte posibil ca agenții de recrutare să-ți ceară o scrisoare de recomandare, o diplomă de absolvire a cursurilor de pregătire, sau cel puțin datele de contact ale unei persoane care te poate recomanda. In scopul minimizării riscurilor, este în interesul companiilor să stea de vorbă cu profesorii/trainerii care i-au instruit pe acești potențiali angajați. Ei au observat in timp cum lucrează și interacționează acești oameni și le pot oferi companiilor recomandări obiective în ceea ce îi privește.

Atâta vreme cât ești autodidact, nu vei avea cum să îndeplinești aceste cerințe. Însă odată ce absolvești cursurile unui bootcamp, nu primești doar o diplomă, ci ești pus în directă legătură cu potențiali angajatori. Această practică reușește să asigure un loc de muncă absolvenților în 90% din cazuri - o proporție imposibil de atins pe cont propriu.

Care este costul de oportunitate al unui bootcamp?

5

Luați în considerare următorul scenariu descris de un absolvent al App Accademy pe Quora:

‘In cazul unui bootcamp: Ia în calcul 3 luni de studiu + 1 lună de căutare a unui job. $15 000 din buzunarul tău si 4 luni fără un job. La începutul celei de-a 5-a luni, începi să câștigi ~$5000 pe lună după impozite, mai mult sau mai puțin.

În cazul în care optezi pentru stilul autodidact : Presupune 6 luni de studiu de unul singur, 1 lună de căutare de job, chiar fără ajutorul adițional pe care bootcampul îl oferă în recrutare. Presupune ca primești același salariu când termini.

Așadar, costul celor două rute e același. Doar că ar dura cu 3 luni mai mult să ajungi să primești un salariu de developer dacă înveți de unul singur. Asta inseamnă în jur de $15 000 în salarii pierdute în timp ce înveți să programezi, aproximativ costul aferent unui bootcamp.’

Adaptând cele două scenarii la situația din România, cum stau lucrurile?

În cazul unui bootcamp petreci 3 luni de zile învățând, 1 lună căutând un job, scoți 850€ din buzunar, dar vei fi doar 4 luni fără un loc de muncă. Din a 5-a lună începi să câștigi minim 450€/lună;

Diferența: 3 luni de zile în care ratezi un salariu de developer - în total, o sumă care depășete cu 60% costurile unui bootcamp. Care ar fi alegerea ta ca variantă de studiu?