Inapoi la toate articolele

Absolvenţii vorbesc despre experienţa în bootcamp şi saltul către primul job de IT-ist

Pe Ştefan, Maria, Cătălin şi Ana Maria i-am avut alături în bootcamp. După absolvire i-am invitat din nou pe la noi să ne povestească dacă le-a plăcut, dacă s-ar mai încumeta s-o ia de la capăt în acelaşi ritm şi, desigur, i-am tras de limbă despre cum a fost la primele interviuri de angajare ca proaspeţi specialişti în IT.

Din culise, vă dezvăluim că celor patru absolvenţi de Java bootcamp le-am pus chiar noi o „vorbă bună“ la Enterprise Concept, însă mai departe i-am lăsat să se descurce.

Sunteţi curioşi să aflaţi care a fost parcursul lor profesional de până acum? De unde au pornit şi cum au devenit programatori? Cum i-au convins pe angajatori să-i ia în echipa lor? Răspunsurile vin chiar de la ei şi sperăm că le veţi găsi cel puţin motivante.

Vom începe cu Ştefan Dănilă. A pornit ca arhitect, absolvent al Universităţii „Ion Mincu“ din Bucureşti. Dar apoi şi-a dorit mai mult. A vrut să devină programator şi ne-a ales pe noi să-i arătăm calea. Ce l-a atras cel mai mult, spune chiar el: „Am ales Java şi programarea pentru că este o ştiinţă foarte exactă, indiferent de abordare, există o singură soluţie pentru a rezolva lucrurile“.

„Este un drum lung până să zici că eşti un Java developer“ –  Primii paşi în bootcamp

„Cursul a fost uşor la început, chiar foarte uşor, pentru că m-am pregătit un pic înainte. A devenit un pic mai greu când s-a intrat în partea de programare orientată obiect, acolo mi-a luat ceva timp să înţeleg care este ideea cu obiectele şi de ce este necesar lucrul cu ele, însă după ce am înţeles ideea principală, totul a redevenit uşor“, îşi aminteşte Ştefan.

„A devenit iar un pic dificil când s-a făcut tranziţia de la Java standard edition la enterprise. Acesta fiind unul dintre  multele framework-uri pe care trebuie să le cunoşti, după care ai nevoie de alte limbaje de programare pentru a reuşi să faci o aplicaţie din back până în front, interfaţa cerută de client şi orice mai este nevoie, iar aici, într-adevăr, specializarea web developer este începutul absolut. Este un drum lung până să zici că eşti un Java developer“, este de părere arhitectul nostru.

A fost greu?

Ştefan foloseşte termenul „mix“ pentru a descrie ce a învăţat la bootcamp. Îşi aminteşte că a avut nevoie de research intens de fiecare dată când a avut neclarităţi, unde au fost capitole mai grele, însă sfatul lui pentru viitorii cursanţi de bootcamp este să se axeze cât mai mult pe exerciţii pentru a pune în practică teoria acumulată.

„Pentru a înţelege anumite concepte complexe este bine să începi cu cele mai simple exerciţii, care chiar dacă uneori par absurde, te ajută să înţelegi anumite chestiuni, după care ai posibilitatea să treci la lucruri din ce în ce mai complexe“ sfătuieşte Ştefan.

img0

Aspectele plăcute şi… mai puţin plăcute ale experienţei din bootcamp

Ideea care l-a motivat pe Ştefan Dănilă să ia parte la Java bootcamp-ul Jademy a fost cea de a avea, pe lângă un instructor, şi colegi cu care să poată discuta noţiunile învăţate la cursuri. „Poţi să-i întrebi, mai vezi o linie de cod altfel decât ai scrie-o tu, vezi poate variante mai bune sau, din contră, vezi cum nu ar trebui să faci lucrurile“, crede Ştefan.

În principiu, m-a atras de la început ideea de bootcamp şi de a avea un grup de oameni în aceeaşi sală care fac acelaşi lucru şi anume să programeze.“

Impresii despre colegi

„Grupele au fost destul de echilibrate, având în vedere că după primele două săptămâni, în care s-a parcurs partea de programarea procedurală, s-a susţinut un examen şi s-au împărţit grupele în funcţie de rezultate.“  În urma acestei  împărţiri, consideră Ştefan, grupele au devenit mai echilibrate, iar acest lucru a contribuit semnificativ la performanţa individuală a fiecărui cursant până la finalul bootcamp-ului.

Primii paşi în „lumea reală“ – Interviurile de angajare

Ştefan se numără printre cursanţii de Java bootcamp care nu au avut răbdare să termine cursul pentru a-şi măsura forţele pe piaţa IT. Stăpân pe cunoştinţele acumulate, a început să aplice pentru joburi de juniorat în informatică.

„Am început cu LinkedIn, mi-am actualizat profilul, unde am scris că sunt student Jademy, că am experienţa de bootcamp, care poate fi considerată o experienţă practică, iar în felul ăsta am fost invitat la primele interviuri. Am încept să susţin interviuri chiar cu o lună înainte de terminarea bootcampului. Am aplicat pentru poziţii de java junior, dar sunt necesare şi altfel de cunoştinţe pe lângă cele de Java. Se cere, de exemplu, să ştii şi algoritmi. De aceea este bine să te pui la curent cu noţiunile teoretice şi să citeşti, să explorezi cât mai mult“.

Ştefan s-a simţit gata să obţină un job de programator chiar şi după primele două luni de bootcamp, fiindcă, spune el, avea deja destule cunoştinţe tehnice pentru a face faţă exigenţelor angajatorilor.

img1

Cum a obţinut primul job

Ştefan Dănilă a obţinut primul job în domeniu chiar cu două săptămâni înainte de absolvirea bootcamp-ului.

„Am fost la un interviu recomandat de Jademy. A durat o oră şi jumătate, timp în care am fost întrebat despre noţiuni teoretice, dar şi aplicate de Java, iar în urma acestui interviu am fost angajat la Enterprise Concept.“

Un mic sfat pentru viitorii cursanţi Jademy?

„Pe viitorii cursanţi îi sfătuiesc să rezolve cât mai multe exerciţii, pentru că asta îi va ajuta să-şi fixeze cel mai bine cunoştinţele de la curs. Există şi momente în care li se va apăreacă nu înţeleg mare lucru, însă de asta este important să apeleze la exerciţii, pentru că după aceea totul va căpăta sens“, consideră Ştefan Dănilă.

***

Ana Maria Nicu este o altă absolventă a bootcamp-ului Jademy pe care ne place s-o dăm ca exemplu. A absolvit Politehnica şi are un masterat în Finanţe-Bănci. A lucrat ca team leader, iar nevoia de a-şi construi singură aplicaţiile virtuale a convins-o că are nevoie de un curs de programare. Pornea deja la drum cu unele cunoştinţe de bază despre programare, însă îşi dorea un curs comprimat care s-o ajute să acumuleze maximum de noţiuni, în cel mai scurt timp.

Primii paşi în universul codurilor

„La un moment dat am pus mâna pe o carte de C++ şi răsfoind-o mi s-a părut foarte greu totul. Am urmărit tutoriale şi aşa am ajuns să descopăr Java. Am căutat apoi un curs de scurtă durată unde să am un trainer care să-mi poată explica şi care să-mi poată răspunde la întrebări.  Aşa am ajuns la Jademy, iar aşteptările de la început mi s-au concretizat pe tot parcursul bootcamp-ului. Am avut surpriza să învăţ mult mai multe lucruri decât mă aşteptam“, mărturiseşte Ana Maria.

„Mă aşteptam să învăţ doar Java procedural, nu ştiam nimic despre partea de obiect, dar am învăţat mult mai mult decât mă aşteptam, ceea ce pe cont propriu cred că mi-ar fi luat mai mult timp sau nici nu mi-ar fi fost în totalitate accesibil“, spune absolventa bootcamp-ului.

Exerciţii! Multe exerciţii practice!

După modelul lui Ştefan,  şi Ana Maria consideră că rezolvarea de exerciţii şi documentarea cotinuă sunt cheia pentru o învăţare rapidă şi pentru fixarea cât mai bună a cunoştinţelor.

„Eu, la un moment dat, mi-am făcut un anumit program de învăţat acasă. Sfaturile şi informaţiile primite la curs trebuie neapărat aplicate mai departe. Volumul de informaţii este mare şi sunt necesare cel puţin 10 ore de lucru pe zi.“, recunoaşte Ana Maria.

Cum a venit primul job

Ana Maria face şi ea parte din grupul, destul de numeros, al absolvenţilor Jademy care au reuşit să obţină un loc de muncă înainte de terminarea bootcamp-ului.

„Am fost la interviuri pe partea de IT, rezolvare de task-uri şi am decis să rămân doar pe partea de programare. Am mers la interviurile intermediate de Jademy şi astfel am ales să merg mai departe alături de echipa de la Enterprise Concept“.

img2

Am întrebat-o pe absolventa noastră ce ar schimba la modul de desfăşurare al bootcamp-ului.

„Cred că aş face mai multe exerciţii simple pe partea de practică. Aş porni gradual de la ce e mai uşor, ca să ajung la partea mai complicată“, a fost răspunsul Anei Maria.

Un pont pentru cei ce vin din urmă?

Viitorilor cursanţi ai Java bootcamp-ului le recomandă să pornească la drum cu multă motivaţie şi să fie gata pentru multe ore de lucru intensiv pe zi. De asemenea, le spune să nu se lase descurajaţi în faţa primelor obstacole şi să aibă încredere în traineri care îi vor îndruma mereu către soluţiile potrivite. „Se poate! Toată lumea poate. Trebuie doar să apelaţi la logică“, transmite Ana Maria.

***

Pe Maria Voinea am cunoscut-o tot la cursurile noastre de Java. Este de formaţie inginer mecanic, dar ne spune că nu a profesat niciodată în domeniu. Are o structură realistă şi a ales să aprofundeze cunoştinţele de programare după ce a urmat un curs de baze de date. „Mi-a plăcut foarte mult, dar am realizat că am nevoie de mai multe cunoştinţe de context. Am venit la Jademy neştiind nimic şi am absolvit cunoscând foarte multe noţiuni noi“, spune Maria.

Programarea nu-i tocmai floare la ureche, recunoaşte şi Maria, însă ţine să precizeze că deşi cele trei luni de bootcamp au fost dure „cu ajutorul instructorilor se poate. Cu muncă şi cu recomandările lor se poate învăţa mult mai uşor. Este şi frumos!“.

img3

Comunicare este cheia!

Maria dezvăluie că pentru ea esenţiale au fost comunicarea cu restul grupei şi cu instructorii care au ajutat-o în procesul de studiu.

„Dacă nu era Alex, eu nu aş fi învăţat procedurală. Este foarte expresiv şi transmite foarte uşor  informaţiile. Este un profesor adevărat. La fel şi Mihai, care este mai tehnic“, spune Maria despre trainerii de la Jademy.

Ce să-şi pună în bagaj viitorii cursanţi din bootcamp?

Am vrut să ştim ce le transmite absolventa noastră viitorilor cursanţi care vor să înveţe tainele liniilor de cod alături de noi, în bootcamp.

„Ar trebui, în momentul în care iau decizia să se şi apuce să înveţe, nu să aştepte să vină aici (n.red la Jademy) şi să presupună că vor începe să înveţe din ziua în care începe cursul. Timpul alocat bootcamp-ului este destul de redus. Este vorba de multă informaţie şi ajută să vii cu ceva bagaj de cunoştinţe din spate“, crede Maria la final de bootcamp.

Dacă ar avea oportunitatea s-o ia de la capăt, Maria ar intra în bootcamp cu şi mai mult entuziasm.

Aş lua-o oricând de la capăt în acelaşi ritm. Recunosc, eu fost şi momente când mi se părea că nu înţeleg nimic, dar mereu, cu ajutor instructorilor am reuşit să depăşesc orice impas. Oricum, au fost prea puţine momentele în care am avut senzaţia că nu pricep deloc ceva“, completează Maria.

Răbdare & Motivaţie

Ţine neapărat să le spună aspiranţilor la meseria de web developer să nu se sperie dacă pornesc la drum cu noţiuni minime sau chiar nule de programare.  Esenţial este ca, odată intrat în bootcamp, să aplici prin exerciţiu cunoştinţele teoretice. Maria crede că oricine este suficient de motivat şi răbdător poate învăţa programare şi se poate visa web developer. Doar după trei luni de bootcamp, Maria a reuşit să obţină un job full time ca IT-ist.

img4

***

Cătălin Cristina a absolvit Politehnica  şi a petrecut o perioadă semnificativă lucrând în vânzări. La 41 de ani a decis că e pregătit să intre în bootcamp şi să-şi schimbe radical profesia. Nu are niciun regret, în afară poate de acela că a aşteptat prea mult până să facă acest pas.

„Decizia de la Jademy a fost legată de pasiunea mea pentru programare din timpul facultăţii. Atunci am început să învăţ programare şi am continuat după pe cont propriu. Recomand oricui să se apuce de învăţat programare, pentru că este un job foarte frumos şi cu multe provocări“, consideră Cătălin.

„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai înainte de a intra în bootcamp este MOTIVAŢIA. Dacă deja eşti motivat, totul vine de la sine. Perioada asta de trei luni, chiar dacă pare dificilă, trece foarte repede şi abia dacă simţi presiunea“.

Un sfat pentru viitorii boboci de la un om cu experienţă? „Viitorilor studenţi le recomand să se pună serios cu burta pe carte, fiindcă asta e singura reţetă a succesului“, dezvăluie Cătălin.

 

Ştefan, Cătălin, Maria şi Ana Maria sunt doar câţiva dintre absolvenţii bootcamp-ului de Java care, la recomandarea Jademy, au fost selectaţi pentru interviuri de angajare şi care au reuşit să-i impresioneze pe angajatori suficient cât să-i coopteze în echipa lor.

La Jademy pregătim profesioniştii de mâine şi, de la început, ne-am luat angajamentul de a-i lua sub apripa noastră de la intrarea în bootcamp şi până în momentul în care vor reuşi să obţină primul loc de muncă într-o companie de profil. Oferim asistenţă pentru redactarea unui CV corect şi lucrăm cu fiecare student pentru a-l ajuta să facă faţă cu brio avalanşei de întrebări de la interviu.

Pentru cei mai timizi dintre cursanţi, ne ocupăm noi să-i recomandăm pe piaţa muncii, ajutându-i astfel să găsească cel mai adecvat loc de muncă pentru nivelul lor de pregătire încă din timpul cursului intensiv sau la finalizarea acestuia.

 

img5